Alles over zwangerschap

Heeft u een kinderwens? Of bent u misschien al zwanger? Dan beleeft u een mooie en spannende tijd waarin veel gebeurt. U leest hieronder wat u kunt verwachten, van bevruchting tot geboorte.

Bent u in verwachting?

Gefeliciteerd! Zwanger zijn is erg bijzonder. U bent namelijk niet elke dag van de maand vruchtbaar. De kans om zwanger te worden is het grootst als u seks heeft rond uw vruchtbare dagen. Dit zijn maar twee dagen in de maand: de dag van de eisprong en de dag daarvoor. Wanneer u rond deze dagen seks heeft, komen de zaadcellen bij de eicel. Van alle zaadcellen is er maar één nodig om de eicel te bevruchten. Als de eicel bevrucht is, nestelt deze zich in het baarmoederslijmvlies. Dit is het begin van de zwangerschap.

Symptomen van zwangerschap

Blijft de menstruatie uit? Dan zou dat het eerste symptoom van de zwangerschap kunnen zijn. Daarnaast komen de volgende zwangerschapssymptomen vaak voor bij vrouwen die pas in verwachting zijn.

  • gevoelige borsten, opgezette borsten, veranderende tepels (donkerder kleur, grotere bultjes) 
  • vaak moeten plassen 
  • misselijkheid, opgeblazen gevoel 
  • vermoeidheid 
  • hoofdpijn 
  • emotioneler zijn, stemmingswisselingen,  
  • sterker ruiken, afkeer van bepaalde geuren 
  • weerzin tegen eten, of juist vreetbuien 

Om zeker te weten of u zwanger bent, is het raadzaam om een zwangerschapstest te doen. Als de test aangeeft dat u inderdaad zwanger bent, kunt u een afspraak maken met de verloskundige. Is uw zwangerschap ongewenst, dan is het belangrijk om de juiste hulp te zoeken. 

Een vrouw met een zwangere buik

Het verloop van de zwangerschap

De meeste aanstaande moeders (en vaders) ervaren zwanger zijn als iets heel bijzonders. Zowel de zwangerschap zelf, als het toegroeien naar het leven met een (nieuw) kindje. Qua verloop is de zwangerschapstijd grofweg te verdelen in 3 perioden van 3 maanden. 

De eerste 3 maanden van de zwangerschap

In de eerste 3 maanden groeit de bevruchte eicel uit tot een embryo. In de eerste weken ontstaan het hartje, de hersenen, het gezichtje, de armpjes en beentjes, en de handjes en voetjes. In de 10e week is het embryo compleet. Na 3 maanden kan het embryo op de duim zuigen, de navelstreng vastpakken en gapen. Het is dan zo groot als een perzik.  

De middelste 3 maanden van de zwangerschap 

In deze periode groeit het embryo uit tot een foetus. Ook uw buik gaat groeien: de zwangerschap wordt steeds zichtbaarder in deze periode. De foetus krijgt wimpers, wenkbrauwen en nagels. Wat later gaat de foetus ook licht en donker zien en kunt u de foetus voelen bewegen (of hikken). Aan het eind van deze periode kan de foetus geluiden horen, zowel binnen uw lichaam (bijvoorbeeld uw hartslag) als daarbuiten (stemmen, muziek). Na 6 maanden is de foetus zo groot als een bloemkool, en de baarmoeder zo groot als een voetbal.  

De laatste 3 maanden van de zwangerschap  

In de laatste maanden van de zwangerschap wordt uw baby voorbereid op het leven buiten de baarmoeder. De oogjes van uw baby gaan open en hij gaat oefenen met ademhalen. De spieren en botten worden steeds sterker. Ook ontwikkelt uw baby een bepaald ritme van slapen en wakker zijn. Omdat uw baby steeds groter en zwaarder wordt, heeft hij steeds minder ruimte in uw buik. Op het einde van de zwangerschap kan hij niet goed meer draaien.

In de laatste weken van de zwangerschap zakt uw baby met het hoofdje naar beneden dieper in uw bekken (als uw baby goed ligt). Normaal gesproken wordt een baby na ongeveer 40 weken geboren, maar dit kan variëren tussen de 38ste en de 42ste week. Wordt uw baby (veel) eerder geboren, of is uw baby er na 42 weken nog niet? Dan is specialistische ziekenhuiszorg nodig.

Ongemakken bij zwangerschap (zwangerschapskwalen) 

Als u in verwachting bent, verandert er van alles in uw lichaam. Dat kan ongemakken met zich meebrengen. Sommige zwangere vrouwen hebben nergens last van. Anderen hebben juist erg veel last van zwangerschapskwalen. Op de pagina Zwangerschapskwalen vindt u de meest voorkomende kwalen – en wat u ertegen kunt doen.

Tips om zwangerschapskwalen te voorkomen

  • Zorg dat u voldoende rust neemt.
  • Eet gezond. Sterk gekruid of vet eten kunt u beter mijden.
  • Zorg dat u voldoende drinkt: minstens 1,5 tot 2 liter per dag.
Een vrouw knuffelt haar pasgeboren kind

Welke medicijnen kunt u gebruiken voor of tijdens uw zwangerschap? 

Als u in verwachting bent, mag u niet alle medicijnen en zelfzorgmiddelen gebruiken. Sommige zijn onveilig voor u en uw baby. Heeft u een kinderwens, bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan door aan uw BENU Apotheek. Wij kunnen u dan beter adviseren over de medicijnen/zelfzorgmiddelen die u wel en niet kunt gebruiken. En wij kunnen controleren of uw eventueel bestaande medicijngebruik moet worden aangepast.

Veelgebruikte medicijnen bij zwangerschap 

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine (vitamine B11). Foliumzuur is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid foliumzuur in uw bloed voldoende is, is het verstandig om minstens 4 weken vóórdat u zwanger wordt te beginnen met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur en zwangerschapstesten zijn verkrijgbaar in de BENU Webshop.